Hvordan er det lige, man kommer videre fra sin KBU til at få en introduktionsstilling? Hvor bliver stillingerne slået op henne? Og hvad er forskellen egentlig på en uklassificeret stilling og en introduktionsstilling? Det vil vi alt sammen forsøge at svare på herunder.
Af Lene Lund Andersen

Billede af National Cancer Institute fra Unsplash
Hvad er en introstilling
En 1-årig stilling indenfor et bestemt speciale. En introstilling kaldes også en introduktionsstilling eller i-stilling. Hvis du gerne vil søge introstilling i almen medicin og allerede har haft et halvt år i almen praksis under din KBU, så vil en introstilling kun vare 6 måneder.
En introstilling er en mulighed for at prøve et speciale af, og se om det er noget for dig, og for specialet at se dig an. Ligesom under KBU er der kompetencer og kurser, som skal gennemføres i løbet af ansættelsen. Disse er angivet i introstillingens målbeskrivelse og afdelingens uddannelsesplan. Man skal have en introstilling i et givent speciale for at kunne søge hoveduddannelsesstilling. For de intern medicinske specialer gælder dog, at en introstilling i et af specialerne kvalificerer dig til at søge hoveduddannelse i alle intern medicinske specialer.
I en uklassificeret stilling “arbejder man bare”. Der er ikke nogen officielle krav om, at du skal lære noget bestemt. Til gengæld har du dermed heller ikke krav på at opnå bestemte kompetencer eller at have en vejleder under din ansættelse.
Hvor bliver stillinger slået op
Det er afdelingerne selv, der slår introstillinger op. Stillingerne slås op på sundhedsjobs.dk. Her kan man oprette en profil og lave en ”jobagent”. Så får du en mail, når der er nye jobopslag, der matcher netop dine ønsker. Inde på videreuddannelses-hjemmesiderne kan man ofte se en oversigt over, hvor mange introstillinger den enkelte afdeling har indenfor et givent speciale. Man kan også altid skrive en mail til den uddannelsesansvarlige overlæge på den afdeling, man gerne vil søge en stilling på, og forhøre, hvornår de regner med at slå en stilling op næste gang.
Hvad skal man have med i CV og ansøgning
Specialerne vægter forskellige ting højt, men generelt skal man gerne have lidt på alle 7 lægeroller. Det er forskelligt om afdelingen vil have CV opbygget efter de 7 lægeroller eller et kronologisk CV, husk at lægge mærke til, om der står noget specifikt. Den faglige profil indenfor et speciale kan guide dig til, hvad specialet især lægger vægt på, samt give nogle eksempler på aktiviteter, der kan puttes under de 7 lægeroller.
Et eksempel på en faglig profil findes her: Klinisk Mikrobiologi i Region Øst. Den faglige profil bruges især, når man søger hoveduddannelse, men kan også være en god hjælp til CV og ansøgning, når man vil søge en introstilling. Desuden kan den faglige profil hjælpe dig til at være fokuseret henimod at søge hoveduddannelse i et bestemt speciale. De forskellige specialer og faglige profiler kan findes på videreuddannelses-hjemmesiderne for de forskellige regioner (links nederst på siden).
Ansættelser, forskning og frivilligt arbejde, du har lavet under studiet, er også relevant at skrive på dit CV, når du søger introstilling, mens ansættelser tidligere end dette kan sorteres i og kun medtages, såfremt de er relevante. Det kan være en god idé at opdele i prægraduate og postgraduate ansættelser og aktiviteter for at give ansættelsesudvalget et bedre overblik.
Overvejelser inden man søger
Det er vigtigt at overvejer, hvad der betyder noget for dig, når du skal søge et job. Måske er det vigtigst for dig, hvor arbejdspladsen ligger, og mindre vigtigt hvilket speciale, du søger indenfor. Måske er det vigtigt for dig at få en stilling i et bestemt speciale, og du derfor er mere villig til at gå på kompromis med beliggenheden. Måske vil du gerne afvente den helt rigtige stilling indenfor et bestemt speciale, og derfor vælger at arbejde uklassificeret et andet sted i mellemtiden. Lige meget hvad, kan det være en god idé at gøre dig nogle overvejelser om, hvad der giver mest mening for dig lige nu.
Tilføj kommentar
Kommentarer