SMART mål

Offentliggjort den 11. maj 2024 kl. 18.11

Vi har nok alle sammen hørt, at det er vigtigt at sætte mål for at opnå de ting, vi gerne vil. Men hvordan sætter man egentlig  gode mål? Måske du har hørt om SMART mål før? Læs meget mere herunder.

Af Christian Skjoldvang Andersen

Billede af Socialcut fra Unsplash

Hvad betyder SMART mål

Jeg oplever ofte at sætte et mål, stort eller småt, for derefter at glemme alt om det og aldrig komme i mål. Et eksempel kan være dengang, jeg besluttede mig for at lære at holde vejret i tre minutter. Den indsats blev hurtigt sløjfet, men hvorfor egentlig? Og kunne jeg have gjort noget anderledes?


I 1980erne blev SMART mål udviklet som en metode til at hjælpe virksomheder med at sætte og opnå meningsfulde mål. Akronymet indikerer, at mål skal være:

 

  • Specific
  • Measureable 
  • Achievable
  • Relevant
  • Timebound.

 

Min gule post-it med målet: ”lær at holde vejret i 3 minutter” fejlede ifølge SMART metoden på flere punkter. På plussiden var det i høj grad målbart, hvorvidt målet blev opnået, og det var sikkert også en opnåelig præstation. Men eftersom det var resultatet af en pludselig indskydelse, fejlede det i at have nogen form for relevans for min hverdag og øvrige (fitness) mål. Der var ikke knyttet en deadline til, hvornår målet skulle være opnået (så ingen hast?). Slutteligt kan man jo godt argumentere for at ”lær at holde vejret 3 minutter” er specifikt. Det indeholder dog ingen beskrivelse af, hvilken træning eller hvilke handlinger der skulle gøre mig i stand til at gøre netop dette.

Et mål jeg havde noget bedre held med var at læse et kapitel i en bog om ledelsesstile forud for et kursus. ”Læs kapitel om ledelsesstile onsdag i tidsrummet 8-12”. Det var både specifikt, målbart om jeg blev færdig, opnåeligt hvis jeg ellers tog mig lidt sammen, relevant fordi jeg gerne ville have noget ud af kurset, og tidsbegrænset.

SMART mål og din uddannelsesplan

SMART-mål kan bruges i mange aspekter af dit liv, men i uddannelsesperspektiv vil det nok være din uddannelsesplan som kan få mest gavn af redskabet.

Et lidt fluffy mål som "Udfyld kompetencekort" kan blive SMART med en smule planlægning. Fx "Kompetencekort FIM6 (Stuegang) udfyldes i forbindelse med stuegang på onsdag. Jeg skal aftale dette med speciallægen fra morgenstunden". 

Brug og begrænsninger

SMART mål er et nyttigt værktøj til at nå sine mål, men det har sine begrænsninger. En af grundende til at SMART mål kan fungere rigtig godt sammen med en uddannelsesplan er, at det tvinger brugeren til at tage stilling til præcis hvornår og hvordan mål og kompetencer skal opnås. Det kan tilføre noget intentionalitet til et arbejdsliv som, afhængigt af speciale, godt kan blive lidt reaktionært med skiftende vagtplaner, sygdom i vagtlaget og akutte patienter. SMART metoden er med andre ord effektiv når opgaven er kendt og afgrænset.

Kritik af SMART metoden er blandt andet at den kan være for rigid uden plads til revidering af planen undervejs. En anden begrænsning er at resultater måles binært (kompetencevurdering gennemført, ja/nej), og derfor kan SMART mål være dårligere egnet til mål som er langsigtede, sværere at definere eller mere procesorienterede.

Læs meget mere

Tilføj kommentar

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu.